Munkavédelem, tábla, Robotex kft.

Tűzcsap jelző tábla jelentése ( medence, kút)

Hír szerkesztve: 2013. 02. 04.

 

Mindennapi látjuk ezeket a táblákat, azonban fontos, hogy a jelek mögöttes jelentésével is tisztában legyünk.

A tűzivíz források (tűzcsap, sekély kút, mélykút, medence) tábláin rövidítéseket találunk a szerelvények rendeltetésére vonatkozóan, amelyek az alábbiak:

T tűzcsap; M medence; hT habtűzcsap; E 52 mm kiömlőnyílású tűzcsap;K kút.

A T (tűzcsap) után szereplő szám azt jelöli, hogy mekkora a névleges átmérője (mm-ben) annak a nyomócsőnek, amelyre ezt a tűzcsapot csatlakoztatták.

Az M (medence) utáni szám a medence űrtartalmát fejezi ki m3-ben, a három számjegy miatt, így 999 m3-ig van lehetőség. Amennyiben a medence űrtartalma 1000-1999 m3, első két számjegy üresen marad, a harmadik számjegy 1-es lesz. Amennyiben a medence űrtartalma 2000-2999 m3, első két számjegy üresen marad, a harmadik számjegy 2-es lesz. Amennyiben a medence űrtartalma 3000-3999 m3, első két számjegy üresen marad, a harmadik számjegy 3-es lesz.

A K (kút) utáni számjegyek azt mutatják, hogy a talajszinttől mérve milyen mélyen van méterben a kút átlagos vízszintje. Sekély kútnak kell tekinteni, ha ez a szám maximum 6, ellenkező esetben mélykút.

A háromágú nyíllal a vízforrás táblától mért távolságát jelöljük méterben és deciméterben. Tehát azt, hogy a táblától jobbra/balra, illetve előre hány métert kell tennünk. A métert, szabvány alapján 4 centis (cm) számokkal, míg a decimétert 2,6 centis (cm) számokkal jelöljük. A táblán lent, bal, vagy jobb oldalon a kezelőszerv (szerelvényhez tartozó) nyitási irányát mutatjuk. Amennyiben a szerelvény kezelőszerve fentről nézve az óramutató járásával egy irányba nyílik, jobbra forgó nyilat helyezünk el a táblán, ellenkező esetben (óramutató járásával ellentétesen) balra forgó nyíl kerül rá. Ha E rövidítést is kell használnunk, azt csak a nyitásirányt jelző nyíllal ellentétes oldalon szabad.

Azt a tűzcsapot tilos használni, amelyen egy piros csíkkal átlósan át van húzva. A jelet (áthúzás) mindaddig alkalmazni kell, amíg a tűzcsapot szerelik és ezért víz kivételére nem alkalmas.

 

TŰZCSAP tábla elérhető itt: http://www.robotex.hu/termek/Tuzcsap_tabla-8850

MEDENCE tábla elérhető itt: http://www.robotex.hu/termek/Medence-9316

TŰZCSAP számok ívben 4 cm:http://www.robotex.hu/termek/Tuzcsap_szamok_4_cm_es_ivben-9318

TŰZCSAP számok ívben 2,6 cm: http://www.robotex.hu/termek/Tuzcsap_szamok_2_6_cm_es_ivben-9317